És una realitat que la línia entre vida personal i vida laboral es torna cada vegada més fina. La tecnologia fa que aquesta barrera, en uns altres temps molt clarament delimitada, es dilueixi. No és estrany rebre trucades professionals fora del treball, respondre correus electrònics en horaris no laborals i, per tant, si el treball ha envaït la vida personal, és normal que en el treball es fomenti la vida social.
Aquesta tendència provoca un canvi molt clar en els espais de treball on prenen protagonisme les zones comunes que promouen la col·laboració i la flexibilitat en detriment dels despatxos privats. En el mateix sentit, el perfil de treballador de les noves generacions, els millenials, encaixen millor en aquest tipus d’organització i manera de treballar.
El disseny actual de les zones de treball ha de donar cabuda a la diversitat d’activitats que es duen a terme en una oficina per a crear espais diferents que permetin triar el millor racó on desenvolupar cada tasca en lloc de treballar sempre en el mateix i únic entorn, ancorat en una taula d’escriptori. Com diu Eduardo Salsamendi, president de ProWorkSpaces, l’associació del sector de les oficines flexibles, “el treball ha deixat de ser un lloc per a convertir-se en una acció”, la qual cosa suposa un canvi de mentalitat on desapareixent la cultura presencial al treball. On ara es treballa demà es farà una presentació o una reunió de negocis i els espais han de donar la possibilitat d’adaptar-ho i fins i tot inspirar-ho. Òbviament, l’ergonomia i la qualitat de la llum sempre estaran presents. En aquest sentit, els arquitectes i interioristas agafen un fort protagonisme.
“On ara es treballa demà es farà una presentació o una reunió de negocis i els espais han de donar la possibilitat d’adaptar-ho i fins i tot inspirar-ho”
Les grans empreses ja estan recollint i implantant aquesta tendència, així com, sobretot els grans operadors tant nacionals com internacionals. Els moviments d’aquests actors, pioners en aquest canvi cap a la socialització, estan arrossegant a la resta en aquesta direcció. Estem veient que no es tracta d’una moda sinó d’alguna cosa que anirà a més i transformarà les oficines en espais irrecognoscibles tal com es tenien concebuts fa poc de 10 anys.
Un altre element que està fomentant aquesta revolució dels espais de treball és l’arribada dels anomenats knowmad, els nòmades del coneixement. És cert que la gran crisi de 2008 va accelerar el creixement d’aquests professionals de valor afegit, però també és cert que la tecnologia permet que el coneixement individual pugui treballar en qualsevol nivell i de manera global. Aquest tipus de treballador no vol treballar en la fredor de la individualitat i això afavoreix la cultura col·laborativa de les oficines flexibles, on no hi ha cap dependència entre els membres, però si una interdependència molt enriquidora que fomenta el sentit de Comunitat, un altre element que està prenent molta força.
El sector de les oficines flexibles: Coworking o Business Centers era irrellevant fa 10 anys. Ara creix a ritmes superiors al 20% anual. A la fi de 2017 hi havia prop de 18.000 espais en el món i la previsió a cinc anys, en 2022, és de més de 30.000 espais. A més d’un augment constant de la superfície mitjana per centre que no deixa de créixer cada any. Això dóna una idea del nivell de transformació dels espais de treball.
Benvinguts a la revolució!
Autor: Juanjo Martínez (CEO & Founder NETWORKIA)
Font: Via Empresa
25 set., 2019