Article publicat per Nació Digital, 15/06/2020

Autor: Juanjo Martínez, CEO NETWORKIA

Vull començar amb un títol lleugerament provocador però a continuació veureu la causa. El teletreball sembla ser el gran descobriment que ens ha portat l’avorrida Covid-19, i sembla que ens canviarà, però no és res nou ni és la solució a tots els mals del treball. Com tot, hem de fer servir el menys comú dels nostres sentits, el sentit comú.

A Catalunya només un 4% teletreballava abans la pandèmia, fet que contrasta amb xifres entre el 12% i 16% als països del centre nord-europeu. Segurament clima, cultura i tipologia del treball tenen alguna cosa a veure i aquests elements fonamentals no canvien per la pandèmia.
Teletreball reunions virtuals i altres 8220 mandangues 8221

El que sí que canvia és el descobriment de què sí que es pot, i segurament és una bona solució per moltes situacions: en el desenvolupament d’una tasca que requereixi concentració, aïllament sonor i visual i els recursos necessaris per a desenvolupar-la, els tinguis a l’abast del teu ordinador. Segurament, per la resta d’activitats, com pluja d’idees, col·laboratives, etc. és millor estar en el mateix entorn físic.

 

La conclusió és evident, depenent de la tipologia de tasques que cadascú de nosaltres desenvolupem, el temps de dedicació al teletreball serà més llarg o més curt per setmana, cada cas i cada temporada hauria de ser diferent. Els elements clau aquí seran el compromís i la confiança perquè sense aquests valors res funcionarà.

El segon gran descobriment han estat les eines de comunicació virtual. Ara tots coneixem Zoom, Teams, Jitsu, per dir només algunes que abans no havíem sentit a parlar o bé no les havíem fet servir. Ara tots hem fet un curs accelerat i hem descobert que poden ser molt útils en molts casos. Ara bé, s’han acabat les reunions presencials i els viatges de treball?

Sens dubte no, tornem almenys comú dels sentits!! Segurament serà més útil la reunió virtual per activitats com de seguiment d’un projecte, revisió de documentació i moltes més, però fer un nou client, reunions per obrir o tancar un projecte, formacions, introduccions en noves àrees de treball, arreu on cal la col·laboració i la construcció d’idees, serà millor estar físicament.
Més encara on han d’estar presents la confiança, dignitat i altres valors, recordeu la pel·lícula “Up in the air” de George Clooney? És una bona lliçó. Finalment, el millor descobriment és que podem confiar en el nostre equip, que les persones treballen sense que hagis d’estar mirant-hi i que, fins i tot, per segons quines tasques, millor que no miris.

El teletreball ens ha descobert la importància de fer de la relació dels equips un espai de confiança positiva, on el seguiment com a mètode de suport és més important que
qualsevol forma de control. Naturalment, això no requereix el teletreball, però sense aquesta actitud, el teletreball seria inviable.

Ara bé, tant el teletreball com la telepresència són dues grans eines que hem conegut molt bé durant els darrers mesos i han vingut per quedar-se. De manera intel·ligent, no hi ha una regla tancada i sempre han d’estar presents com dèiem el compromís i la confiança.

D’aquesta manera podem solucionar moltes coses més, perquè també, segons l’OCDE estem a la taula mitjana a Europa en productivitat laboral, i aquest sí que és un gran repte, perquè no hi ha millora econòmica i social sense estar al capdavant en productivitat.

Tangencialment, hi ha altres elements d’extraordinària importància que es veuen beneficiats com és la conciliació familiar, l’estalvi de temps i la millora del medi ambient, el gran repte del Segle XXI. Perquè reduint els desplaçaments, reduïm la contaminació i millorem l’aprofitament de les infraestructures de comunicacions.

Treballa allà on siguis més productiu. Reduïm aquesta cultura de viatges on dediques tot un dia per una reunió i un dinar que va tant amb la nostra cultura (amb intel·ligència com dèiem). Sempre tenint present que el lloc de treball ha de garantir la seguretat informàtica i la salut personal. Fa uns dies, un dels millors Osteòpates de Barcelona em deia la quantitat de feina amb columnes maltractades que li esta donant el teletreball malentès o forçat; el sofà de casa no està pensat per treballar. I recordeu, no hi ha un lloc únic que és el millor per treballar, el lloc físic únic i al costat del control presencial i d’horari comencen a sonar a “Juràssic”.

La transformació Digital i FLEXIBILITAT són la resposta, si els darrers anys s’ha accelerat la manera de treballar flexible, ara, amb la recent experiència s’ha d’accelerar molt més. Sentit Comú!!!

Personalment crec que la Covid-19 actua com un gran accelerador de tendències perquè els fonamentals són els mateixos que teníem abans, i és un gran accelerador perquè treu pors i demostra que es pot ser més eficient fent algunes coses d’altra manera. L’eficiència en un món globalitzat no és una opció, és un requeriment!

Ara bé, tinc un missatge per a totes aquelles empreses que aprofitant l’avinentesa han deixat el lloguer i han enviat els seus equips a casa indefinidament: Tornareu a l’oficina!! Perquè com deia, el teletreball, i la tecnologia són una magnífica opció però no una obligació, així no funcionarà. Les solucions multicanal: casa, Coworkings, Flex-Office, Oficina corporativa amb una organització intel·ligent són la solució tant en productivitat i eficiència com en benestar social i psicològic, pel que serà l’opció guanyadora. Benvinguts al Treball líquid!!